Blog

Transparència salarial

dilluns, 21 de juliol de 2025
Legal

Volem fer-nos ressò aquesta setmana del que suposarà la implantació de la Directiva (UE) 2023/970 del Parlament Europeu i del Consell de 10 de maig de 2023, per la qual es reforça l’aplicació del principi d’igualtat de retribució entre homes i dones per una mateixa feina o una feina d’igual valor a través de mesures de transparència retributiva i de mecanismes per al seu compliment.


Aquesta Directiva, anomenada “transparència salarial”, seguint les normatives ja implantades a Europa i a Espanya per garantir el principi d’igualtat de retribució entre homes i dones, fa un pas més enllà, establint l’obligació a les empreses i el dret a les persones treballadores a disposar d’informació sobre el nivell retributiu de l’empresa, desglossat per sexe, per a les categories de persones treballadores que facin la mateixa feina o una feina d’igual valor.


L’objectiu és que les empreses disposin d’estructures retributives que garanteixin la igualtat retributiva per una mateixa feina o una feina d’igual valor, i per tant, que no es produeixin diferències en el nivell retributiu mitjà superiors al 5% en qualsevol categoria de qualsevol persona treballadora, o bé que es puguin establir mesures per garantir i reduir aquesta diferència.


Aquesta dada és important, perquè les empreses, per donar compliment a l’obligació del Registre salarial i/o bretxa vigent actualment a Espanya, han de garantir o, si escau, justificar les diferències en el nivell retributiu que siguin superiors al 25%, per la qual cosa reduiríem aquest percentatge a un 5%.


Hem de tenir en compte que els Estats membres disposen fins al 7 de juny de 2026 per transposar la Directiva a la normativa interna, per la qual cosa haurem d’estar atents a la transposició que farà Espanya en aquesta matèria.

Així mateix, passem a resumir els aspectes més rellevants d’aquesta directiva:

A priori, aquesta directiva serà una obligació per a les empreses de més de 50 persones treballadores, ja que la pròpia Directiva estableix que seran els Estats membres qui podran excloure les empreses de menys de 50 persones treballadores.

Aquesta transparència salarial inclou els processos de selecció que tinguin les empreses, essent una obligació la informació als possibles candidats.

Totes les persones treballadores tenen dret a rebre la informació per escrit, respecte als nivells retributius mitjans de l’empresa per categories o llocs d’igual valor.

S’estableix un termini perquè les empreses facilitin aquesta informació en funció del nombre de persones treballadores:

Empreses amb una plantilla igual o superior a 250 persones treballadores disposaran, com a màxim, fins al 7 de juny de 2027, i la informació s’haurà de facilitar anualment.

Empreses amb una plantilla entre 150 i 249 persones treballadores disposaran, com a màxim, fins al 7 de juny de 2027, i la informació s’haurà de facilitar cada tres anys.

Empreses amb una plantilla entre 100 i 149 persones treballadores disposaran, com a màxim, fins al 7 de juny de 2031, i la informació s’haurà de facilitar cada tres anys.


Novament ens enfrontem a una nova obligació en matèria d’igualtat retributiva entre homes i dones, que a priori afecta les empreses de més de 50 treballadors, augmentant si cal les seves obligacions laborals; estarem, per tant, atents a la transposició a la normativa espanyola.

Asesoramiento local con alcance internacional

Combinamos la cercanía y personalización con el respaldo de una red internacional presente en más de 60 países. Te ofrecemos soluciones integrales, estrategias de expansión y un equipo de expertos para acompañar el crecimiento de tu empresa, sin importar dónde operes.

  • Presencia en +60 países
  • Asesoramiento integral
  • Soluciones personalizadas
  • Innovación y tecnología